Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Τέσσερις τρόποι με τους οποίους η βέγκαν διατροφή μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά (Dr Neal Barnard - PCRM)


Πολύς θόρυβος έχει γίνει τελευταία, κι όχι άδικα, για την πρόταση νόμου που λέγεται ότι θα κατατεθεί στο Ιταλικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον οποίο οι γονείς που παρέχουν βέγκαν διατροφή στα παιδιά τους θα κινδυνεύουν με διώξεις. 
Παρακάτω, μια απάντηση από τον Dr Neal Barnard (PCRM, Physicians Committee for Responsible Medicine).
http://www.pcrm.org/…/four-ways-vegan-diets-can-benefit-kids
Τέσσερις τρόποι με τους οποίους η βέγκαν διατροφή μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά - 11/08/2016
Η Επιστήμη δείχνει με βεβαιότητα ότι μια βέγκαν διατροφή βοηθά τους ανθρώπους να αποφεύγουν την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και άλλες παθολογικές καταστάσεις. Εντούτοις, στην Ιταλία, πρόκειται να κατατεθεί πρόταση νόμου που υποστηρίζει ότι χωρίς ζωικά προϊόντα, τα παιδιά δεν μπορούν να μεγαλώσουν υγιή. Η επιστήμη όμως, λέει το αντίθετο.
Μια βέγκαν διατροφή που συμπληρώνεται με βιταμίνη Β12 έχει αποδειχτεί απολύτως κατάλληλη για όλα τα στάδια της παιδικής ηλικίας, από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία. Η κατανάλωση θρεπτικών βέγκαν τροφών, οδηγεί όχι μόνο στην σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία των παιδιών, αλλά επίσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, υψηλής χοληστερόλης, υπέρτασης, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.
Τέσσερα γεγονότα που αποδεικνύουν πως η φυτικής προέλευσης διατροφή υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη των παιδιών:
1. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι η βέγκαν διατροφή είναι ασφαλής για όλα τα στάδια της ζωής:
Η American Dietetic Association αναφέρει ότι καλά σχεδιασμένη βέγκαν διατροφή που συμπληρώνεται με βιταμίνη Β12 "είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της βρεφικής και παιδικής ηλικίας καθώς και της εφηβείας". Η ομάδα, παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους. Η Ακαδημία Παιδιατρικής συμφωνεί: "οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές και βέγκαν διατροφικές συνήθειες είναι κατάλληλες για τα βρέφη και τα νήπια".
2. Τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε υγιεινά φρούτα και λαχανικά:
Δεν είναι τα ζωικά προϊόντα που λείπουν στη διατροφή των περισσότερων παιδιών. Είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα τρόφιμα που έχουν προστατευτική δράση εναντίον των κορυφαίων φονικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά μέσο όρο, καταναλώνουν μόνο μία μερίδα λαχανικών και μία μερίδα φρούτων ανά ημέρα.
Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των παιδιών καταναλώνει υπερβολική ποσότητα κορεσμένου λίπους, που ευθύνεται για την απόφραξη των αρτηριών και το οποίο βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Και 9 στα 10 παιδιά προσλαμβάνουν υπερβολική ποσότητα νατρίου.
3. Πολλά παιδιά εμφανίζουν ήδη παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο:
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 40% των παιδιών, ηλικίας 6 έως 11 ετών, έχουν ήδη υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Τα ποσοστά εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι επίσης όλο και πιο συχνά σε παιδιά. Και για 1 στα 3 αμερικανάκια (και 1 στα 3 ιταλάκια) που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, οι κίνδυνοι αυξάνουν περισσότερο. Περίπου το 70% των παχύσαρκων παιδιών εμφανίζει έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κορυφαία αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία, όπου ευθύνονται για το 30% του συνόλου των θανάτων.
Αλλά η βέγκαν διατροφή, είναι απαλλαγμένη από χοληστερόλη και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη. Μελέτες έχουν από καιρό δείξει ότι η βέγκαν διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, αναστροφή και διαχείριση των καρδιακών παθήσεων στους ενήλικες. Μια μελέτη της Cleveland Clinic που κυκλοφόρησε πέρυσι, διαπίστωσε ότι η βέγκαν διατροφή έχει παρόμοια αποτελέσματα σε υπέρβαρα παιδιά. Στα παιδιά της ομάδας με βέγκαν διατροφή παρατηρήθηκε μείωση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης τους, μείωση του βάρους τους και μείωση στην ευαισθησία τους σε δύο βιολογικούς δείκτες για καρδιαγγειακή νόσο.
4. Τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο:
Μεταξύ του 2000 και του 2009, ο επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκε περισσότερο από 30 τοις εκατό στα αμερικανάκια. Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 2, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν δεν αλλάξει κάτι, οι προβλέψεις δείχνουν ότι 1 στα 3 παιδιά στις ΗΠΑ θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα ποσοστά Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα νούμερα είναι παρόμοια. Παγκοσμίως τα ποσοστά του διαβήτη έχουν εκτοξευτεί, από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422.000.000 το 2014.
Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν διατροφή φυτικής βάσης έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Σε μια πρόσφατη μεγάλη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς με διαβήτη που ακολούθησαν φυτική διατροφή, εμφάνισαν βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειωμένη ανάγκη φαρμάκων για τον διαβήτη τους και μείωση στην πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου